sobota, 13 czerwca 2015

Ekspresowe lody kawowe (bez jajek i maszyny)


Mocno kawowe, aromatyczne, pobudzające, ekspresowe w wykonaniu, bez jajek, bez maszyny do lodów... Brzmi zachęcająco? To dodam jeszcze, że mają kremowa konsystencję, można je jeść od razu po wyjęciu z zamrażarki, potrzebne są tylko cztery składniki i nie wymagają żadnego gotowania czy też podgrzewania... Lody dla zabieganych miłośników kawy :-) Uwielbiam je! Kto je raz zrobi, nie kupi już gotowych zwykle mocno przesłodzonych lodów kawowych..!


Składniki na ok. 900 ml lodów:

400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego
400 g schłodzonej śmietany 36%
135 g cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (instant)


Kawę rozpuszczalną rozgnieść łyżką lub rozetrzeć palcami na proszek. Można też kupić kawę o konsystencji proszku. Ważne by nie pozostały żadne granulki.

Śmietanę i mleko przełożyć do garnka, dodać cukier puder i proszek kawowy. Miksować mikserem aż składniki się połączą a masa nabierze pięknego kawowego koloru.

Powstałą masę przelać do pojemnika na lody. Jeśli w masie zostaną jakieś nierozbite granulki kawy, należy przelać masę do pojemnika na lody przez sitko, rozcierając ewentualne granulki.

Pojemnik zamknąć, wstawić do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Smacznego! :-)





Akcja lodowa 2015

__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:


Najlepsze lody cytrynowe bez maszynyEkspresowe lody miętowe z czekoladąWłoskie lody bazyliowe - Również bez maszyny

 
Lody kokosowe (bez jajek i maszyny)Ekspresowe lody waniliowe (bez jajek i maszyny)


21 komentarzy:

  1. Pycha, idealne na dzisiejszy upał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo można przechowywać takie lody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam że u nas zawsze błyskawicznie znikają ale myślę że można je przechowywać do 2 tygodni. Nawet jeśli lekko stwardnieją wystarczy je wyjąć wcześniej i zmiękną.

      Usuń
  3. fajne lody ale chyba bardzo kaloryczne.
    Dorzucam dla tych co na diecie sposób jak jeść takie pyszności i nie tyć :)
    http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/
    pozdrawiam i gratuluję pomysłów

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie :) Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo. trafilas w moj gust. ! na pewno zrobie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobione! Ale smakują. . :) dzięki za świetny przepis. Gratuluję bloga! Świetne przepisy i piękne zdjęcia! BRAWO!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Extra sa ja zrobilam je ale zamiast kawy dalam maslo orzechowe. Super sa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ulubione lody!!! Bardzo polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można użyć zwykłego mleka? Śmietanę nabyłam, o mleku zapomniałam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie można.Lody będą twarde.

      Usuń
  10. Czy można użyć zwykłego mleka zamiast skondensowanego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie można. Lody będą bardzo twarde.

      Usuń
  11. Właśnie zajadam lody według Twojego przepisu.Są pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam ściśle wg przepisu. Pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie : czy te wszystkie składniki na pewno trzeba miksować od razu wszystkie razem ?? Zrobiłam tak, ale masa nie ubiła się i nie była kremowa ani puszysta, tylko po prostu wodnista :( Czy tak ma być? Na razie moje lody się mrożą , więc jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie.
    Normalnie to,mleko skondensowane ubijane samo, pięknie się ubija na puszystą piankę i śmietana - wiadomo, też ubija się na sztywno, a oba te składniki razem plus cukier i kawa nie dały kemowej masy i puszystości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie chodzi o ubicie na sztywno tylko o mocne spienienie masy - wtłaczane w ten sposób powietrze decyduje o puszystości lodów. Lody robię bardzo często - nigdy nie ubijam osobno składników bo nie ma takiej potrzeby.

      Usuń
  14. najlepsze z najlepszych... !!!!!!!! za tydzien robie cytrynowe !!!! dziekuje za przepis !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam z Pani przepisu lody waniliowe i te - kawowe. Jestem zachwycona ! Polecam wszystkim !! Ps. Ja użylam w obu przypadkach mleka skondensowanego słodzonego, lubie mocno słodkie. Gorąco polecam i jeszcze raz dziękuje za przepis na lody idealne.

    OdpowiedzUsuń
  16. Absolutna rewelacja i tylko 5 minut roboty:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj