Mocno kawowe, aromatyczne, pobudzające, ekspresowe w wykonaniu, bez jajek, bez maszyny do lodów... Brzmi zachęcająco? To dodam jeszcze, że mają kremowa konsystencję, można je jeść od razu po wyjęciu z zamrażarki, potrzebne są tylko cztery składniki i nie wymagają żadnego gotowania czy też podgrzewania... Lody dla zabieganych miłośników kawy :-) Uwielbiam je! Kto je raz zrobi, nie kupi już gotowych zwykle mocno przesłodzonych lodów kawowych..!
Kawę rozpuszczalną rozgnieść łyżką lub rozetrzeć palcami na proszek. Można też kupić kawę o konsystencji proszku. Ważne by nie pozostały żadne granulki.
Śmietanę i mleko przełożyć do garnka, dodać cukier puder i proszek kawowy. Miksować mikserem aż składniki się połączą a masa nabierze pięknego kawowego koloru.
Powstałą masę przelać do pojemnika na lody. Jeśli w masie zostaną jakieś nierozbite granulki kawy, należy przelać masę do pojemnika na lody przez sitko, rozcierając ewentualne granulki.
Pojemnik zamknąć, wstawić do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego! :-)
Składniki na ok. 900 ml lodów:
400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego
400 g schłodzonej śmietany 36%
135 g cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (instant)
Kawę rozpuszczalną rozgnieść łyżką lub rozetrzeć palcami na proszek. Można też kupić kawę o konsystencji proszku. Ważne by nie pozostały żadne granulki.
Śmietanę i mleko przełożyć do garnka, dodać cukier puder i proszek kawowy. Miksować mikserem aż składniki się połączą a masa nabierze pięknego kawowego koloru.
Powstałą masę przelać do pojemnika na lody. Jeśli w masie zostaną jakieś nierozbite granulki kawy, należy przelać masę do pojemnika na lody przez sitko, rozcierając ewentualne granulki.
Pojemnik zamknąć, wstawić do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego! :-)
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Pycha, idealne na dzisiejszy upał :)
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać takie lody?
OdpowiedzUsuńPrzyznam że u nas zawsze błyskawicznie znikają ale myślę że można je przechowywać do 2 tygodni. Nawet jeśli lekko stwardnieją wystarczy je wyjąć wcześniej i zmiękną.
Usuńfajne lody ale chyba bardzo kaloryczne.
OdpowiedzUsuńDorzucam dla tych co na diecie sposób jak jeść takie pyszności i nie tyć :)
http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/
pozdrawiam i gratuluję pomysłów
Boskie :) Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńooo. trafilas w moj gust. ! na pewno zrobie! :)
OdpowiedzUsuńZrobione! Ale smakują. . :) dzięki za świetny przepis. Gratuluję bloga! Świetne przepisy i piękne zdjęcia! BRAWO!!!
OdpowiedzUsuńExtra sa ja zrobilam je ale zamiast kawy dalam maslo orzechowe. Super sa:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione lody!!! Bardzo polecam!
OdpowiedzUsuńCzy można użyć zwykłego mleka? Śmietanę nabyłam, o mleku zapomniałam :(
OdpowiedzUsuńNiestety nie można.Lody będą twarde.
UsuńCzy można użyć zwykłego mleka zamiast skondensowanego?
OdpowiedzUsuńNiestety nie można. Lody będą bardzo twarde.
UsuńWłaśnie zajadam lody według Twojego przepisu.Są pyszne!!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam ściśle wg przepisu. Pycha!!!!
OdpowiedzUsuńMam pytanie : czy te wszystkie składniki na pewno trzeba miksować od razu wszystkie razem ?? Zrobiłam tak, ale masa nie ubiła się i nie była kremowa ani puszysta, tylko po prostu wodnista :( Czy tak ma być? Na razie moje lody się mrożą , więc jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie.
OdpowiedzUsuńNormalnie to,mleko skondensowane ubijane samo, pięknie się ubija na puszystą piankę i śmietana - wiadomo, też ubija się na sztywno, a oba te składniki razem plus cukier i kawa nie dały kemowej masy i puszystości.
Tu nie chodzi o ubicie na sztywno tylko o mocne spienienie masy - wtłaczane w ten sposób powietrze decyduje o puszystości lodów. Lody robię bardzo często - nigdy nie ubijam osobno składników bo nie ma takiej potrzeby.
Usuńnajlepsze z najlepszych... !!!!!!!! za tydzien robie cytrynowe !!!! dziekuje za przepis !!!!!
OdpowiedzUsuńMuszę je zrobić :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam z Pani przepisu lody waniliowe i te - kawowe. Jestem zachwycona ! Polecam wszystkim !! Ps. Ja użylam w obu przypadkach mleka skondensowanego słodzonego, lubie mocno słodkie. Gorąco polecam i jeszcze raz dziękuje za przepis na lody idealne.
OdpowiedzUsuńAbsolutna rewelacja i tylko 5 minut roboty:)
OdpowiedzUsuń