niedziela, 16 sierpnia 2015

Lody kokosowe (bez jajek i maszyny)


Wyborne, mega kokosowe lody o smaku prawdziwego orzecha kokosowego a nie tylko sztucznie aromatyzowane kokosowym aromatem jak to w sklepowych lodach niestety bywa... Bez jajek, bez maszyny do lodów. Polecam!


Składniki na około 1000 ml lodów:

2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego*
400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego
100 g cukru pudru
4 łyżki stopionego nierafinowanego oleju kokosowego (60 ml)
wiórki kokosowe

* Każda puszka o pojemności 400 ml.

Dzień wcześniej należy włożyć mleko kokosowe do lodówki na 24 godziny. Dzięki temu, po otwarciu puszki, na górze zbierze się bardzo gęsta śmietanka kokosowa. Z jednej puszki wychodzi około 200 g śmietanki. Śmietankę należy delikatnie wyjąć, wrzucić do garnka lub miski i ubić na sztywno jak normalną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie powoli wlewać mleko skondensowane i olej kokosowy.

Masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć i zamrozić. Po około 3 godzinach, gdy lody zgęstnieją, dodać trochę wiórków kokosowych, zamieszać i odstawić z powrotem do zamrażarki.

Smacznego! :-)


__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:

Ekspresowe lody miętowe z czekoladą (bez jajek i maszyny)Włoskie lody bazyliowe - Również bez maszyny!Ekspresowe lody kawowe (bez jajek i maszyny) 


Ekspresowe lody waniliowe (bez jajek i maszyny)Najlepsze lody cytrynowe bez maszyny




Akcja lodowa 2015

8 komentarzy:

  1. Kokosowe? Dla mnie jedne z ulubionych! Mają piękny, śnieżny kolor :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można czymś zastąpić olej kokosowy? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zastąpić cukier jakimś słodzikiem? Stewią? Ksylitolem? Czy mogłaby Pani podać proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak wygląda ten stopinoy olej kokosowy? Bo w sklepach widziałam tylko taki gęsty biały. Czy to taki ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie taki. Olej kokosowy zmienia swoją postać pod wpływem temperatury. Gdy jest chłodno jest biały i gęsty, gdy ciepło staje się płynny.

      Usuń
  5. Kokosowych jeszcze nie robiłam. Za to kawowe i waniliowe z Pani przepisu "wymiatają". Super blog i super przepisy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj