Wyborne, mega kokosowe lody o smaku prawdziwego orzecha kokosowego a nie tylko sztucznie aromatyzowane kokosowym aromatem jak to w sklepowych lodach niestety bywa... Bez jajek, bez maszyny do lodów. Polecam!
Składniki na około 1000 ml lodów:
2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego*
400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego
100 g cukru pudru
4 łyżki stopionego nierafinowanego oleju kokosowego (60 ml)
wiórki kokosowe
* Każda puszka o pojemności 400 ml.
Dzień wcześniej należy włożyć mleko kokosowe do lodówki na 24 godziny. Dzięki temu, po otwarciu puszki, na górze zbierze się bardzo gęsta śmietanka kokosowa. Z jednej puszki wychodzi około 200 g śmietanki. Śmietankę należy delikatnie wyjąć, wrzucić do garnka lub miski i ubić na sztywno jak normalną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie powoli wlewać mleko skondensowane i olej kokosowy.
Masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć i zamrozić. Po około 3 godzinach, gdy lody zgęstnieją, dodać trochę wiórków kokosowych, zamieszać i odstawić z powrotem do zamrażarki.
Smacznego! :-)
Kokosowe? Dla mnie jedne z ulubionych! Mają piękny, śnieżny kolor :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Czy można czymś zastąpić olej kokosowy? ;)
OdpowiedzUsuńNiestety nie.
UsuńCzy można zastąpić cukier jakimś słodzikiem? Stewią? Ksylitolem? Czy mogłaby Pani podać proporcje?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam.
UsuńJak wygląda ten stopinoy olej kokosowy? Bo w sklepach widziałam tylko taki gęsty biały. Czy to taki ma być?
OdpowiedzUsuńTak dokładnie taki. Olej kokosowy zmienia swoją postać pod wpływem temperatury. Gdy jest chłodno jest biały i gęsty, gdy ciepło staje się płynny.
UsuńKokosowych jeszcze nie robiłam. Za to kawowe i waniliowe z Pani przepisu "wymiatają". Super blog i super przepisy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMozna czyms zamienic mleko skondensowane?
OdpowiedzUsuń