wtorek, 7 lipca 2015

Sernik jagodowy z nutką cynamonu


Jagodowy sernik czy też może jagodownik ;-) Delikatna masa serowa gęsto przetykana jagodami, spowita w kruche pełnoziarniste ciasto z lekko cynamonowym twistem. Wierzch sernika zdobią świeże jagody. Słodycz masy serowej przenika się z kwaskowatością jagód, które dodatkowo dodają nadzieniu wilgoci, cynamon zaś podkreśla smak jagód. Poezja! Smak sernika z jagodami to czysta rozkosz dla podniebienia.  Schłodzony sernik to prawdziwa gratka na upały. Polecam!


Składniki:

Ciasto:

225 g mąki pełnoziarnistej np. pszennej, wielozbożowej
150 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 czubata łyżeczka cynamonu 


Mąkę, cukier puder i cynamon wsypać do miski, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.

Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. 

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków.
Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.


Masa serowa:

500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
440 g serka typu włoskiego (np. Capri, Capresi, Pilos) zmielonego trzykrotnie
400 g śmietany 18%
200 g drobnego cukru
50 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
5 jajek
400 g jagód


Dekoracja: 

200 g jagód
100 g niskosłodzonej konfitury z jagód



Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę, wymieszać trzepaczką. Następnie po trochu dodawać zmielony ser. Wsypać budyń, wymieszać łyżką. Na końcu delikatnie wmieszać do masy jagody.

Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Masę serową przełożyć do tortownicy.
Piekarnik rozgrzać do 150°C bez termoobiegu. Sernik wstawić do piekarnika. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Wierzch zimnego sernika posmarować konfiturą z jagód, posypać równomiernie pozostałymi jagodami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego! :-)





__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:


Jogurtowy sernik z wiśniamiDelikatny sernik z czekoladą i truskawkamiJagodzianki - najlepsze!




7 komentarzy:

Drukuj