Jagodzianki to zdecydowanie smak z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robiła je moja babcia. Ile by nie upiekła zawsze znikały w ekspresowym tempie :-) Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe, polukrowane czy też z kruszonką, jak kto woli. Jagody już się pojawiły. Można je kupić na targu lub samemu wybrać się na spacer po lesie. Takie własnoręcznie zebrane jagody smakują najbardziej ;-) Przepisów na jagodzianki jest bardzo dużo i pewnie każdy jest w pewnym sensie dobry. Dla mnie jednak, pyszna jagodzianka to taka która ma nie tylko dużo jagodowego nadzienia ale również rozpływające się w ustach, mięciutkie, puszyste ciasto bo to ono spowija całość i tak naprawdę decyduje o fakcie czy jagodzianka jest smaczna. Takie są moje jagodzianki. Najlepsze! Kto raz upiecze już innych nie będzie chciał :-) Puszyste, delikatne ciasto i mnóstwo jagód. Niezawodne i bardzo smaczne. Polecam!
Składniki na 16 szt.:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
100 g drobnego cukru
120 g masła
7 g suszonych drożdży
1 jajko
duża szczypta soli
Nadzienie:
350 g jagód
2 łyżki drobnego cukru
oraz:
1 jajko do posmarowania jagodzianek
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzać tak by było ciepłe. Masło rozpuścić. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać suszone drożdże, sól i cukier. Wymieszać. Dodać jajko i ciepłe mleko. Lekko zagnieść. Stopniowo dodawać stopione, ciepłe masło. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Ja zwykle zostawiam na około 1,5 - 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Jagody przebrać, posypać równomiernie cukrem. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub dużą deskę do krojenia posypaną delikatnie mąką i krótko zagnieść. Uformować z ciasta wałek i pokroić go na 16 równych części (ok. 60 g każda). Z ciasta uformować w dłoniach kulki.
Każdą kulkę rozpłaszczyć ręką, na środek nałożyć 1 łyżkę jagód z cukrem.
Skleić ciasto jak pieroga, mocno dociskając brzegi.
Następnie przetoczyć bułeczkę po blacie.
Uformowane jagodzianki układać na blachach złączeniem do dołu, w sporych odstępach - rosną!
Przykryć blachy ściereczkami i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 35
minut.
Jajko roztrzepać widelcem. Wyrośnięte jagodzianki posmarować jajkiem, najlepiej przy pomocy pędzelka.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Piec około 15-20 min, aż jagodzianki ładnie się przyrumienią. Wyjąć. Lekko przestudzić. Polukrować.
Lukier:
100 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Cukier puder utrzeć z wodą przy pomocy łyżki. Lukier nie powinien być zbyt gęsty. W miarę potrzeby można dodać więcej wody lub cukru pudru. Lukrować jagodzianki przy pomocy pędzelka.
Smacznego! :-)
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Ile jagód w środku :) Rewelacyjnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJak z najlepszej cukierni! Wyglądają pysznie. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie poszukuję przepisu na najlepsze jagodziany;)
OdpowiedzUsuńAle pyszne wyglądają. Najlepsze i najpiękniejsze.
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają , z checią bym zjadła takie tylko kto pójdzie na jagody :))
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym takie pyszne jagodzianki ale ko mi je upiecze? Ela
OdpowiedzUsuńMój Boże! Domowe jagodzianki! Jak ja tęsknie za tym smakiem. Chyba nie ma nic lepszego :) Moje oczy nie powinny ich widzieć.. Teraz będę głodna, głodna i nieszczęśliwa ;)
OdpowiedzUsuńjagodzianki! nie pamiętam, kiedy ostatnio je jadłam.
OdpowiedzUsuńO matko jakie foty. Potrafisz człowieka przekonać. Jutro będę piec jak nic. Tylko wykorzystam jagody mrożone które zalegają mi w zamrażarce.Tylko czy je wcześniej rozmrozić, hmm?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z mrożonych. Ciasto będzie dłużej rosło. Z rozmrożonych też można - rozmrozić, osączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ale trudniej się lepi bo sok wycieka.
UsuńCzy ciasto nie będzie twarde jak cale jajko dajesz ja hym dodal samo zółtko
OdpowiedzUsuńCiasto rozpływa się w ustach i jest przepyszne.
UsuńPyszności, nabrałam ochotę na zrobienie jagodzianek :)
OdpowiedzUsuńJagodzianki wyglądają przepysznie; ) Mam pytanie czy zamiast suszonych drożdży można użyć świeżych? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można użyć drożdży świeżych - 30 g i zrobić zaczyn.Pozdrawiam!
UsuńWłaśnie zrobiłam...super przepis,polecam i dziękuje :) pychota!!!!!
OdpowiedzUsuńmatko jak one apetycznie wyglądają! przy takich jagodziankach popełniam grzech obżarstwa ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! <3
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj. Rewelacja. Ciasto przepyszne. Wykorzystam przepis na nadzienie z wiśniami. W ciągu godziny rozeszły się wszystkie. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne !!!!! czy poza sezonem na jagody można użyć również innych owococów?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńBardzo dziękuję za przepis. Są rewelacyjne, robię je już któryś raz i zawsze wychodzą przepyszne. 😉
OdpowiedzUsuńDziś je piekłam wyglądają cudnie a smakują jeszcze lepiej :) super przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajlepsze jakie jadłam w życiu. DZIĘKUJĘ :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za podzielenie się tym bardzo dobrym przepisem :) Jagodzianki są pyszne.
OdpowiedzUsuńPiekłam dziś te jagodzianki wydawało się że ciasto jest zbyt gęste jednak po upieczeniu okazało się rewelacyjne. Przepyszne jagodzianki które rozpływają się w ustach i w końcu prosty przepis. Dziekuję za podzielenie się przepisem
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis. Jagodzianki piekłam w sobotę, wyszły przepyszne, zniknęły w mgnieniu oka. Na pewno je jeszcze zrobię bo dzieci mnie o nie posza. Przepis zachowuje z dopiskiem Najlepsze.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! :)
UsuńZrobiłam dzisiaj. PRZEPYSZNE!!! Nie wiem jednak czemu popękały i wyciekło z nich sporo soku. (Robiłam z mrożonych jagód) Popełniłam jakiś błąd?. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis na jagodzianki rewelacyjny, są przepyszne, dziękuję!
OdpowiedzUsuńMISTRZOSTWO ŚWIATA !!! Jagodzianki rewelacja ! Bomba ! Pychotka ! Superanckie ! Bardzo dziękuję za wspaniały przepis !
OdpowiedzUsuńNiestety ale ciasto się nie klei i rozwala, chyba dałem za dużo masła.
OdpowiedzUsuńRobiłam kilka razy, da przepyszne i wychodzą idealnie. Mąż i coreczka uwielbiają .
OdpowiedzUsuńPs. Wspomnę że z pieczenia nie jestem najlepsza :) a te udają się nawet mi :))))
Dziękuje za przepis
Robilam, najpyszniejsze jagodzianki na świecie
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam i są pyszne
OdpowiedzUsuńPani Aniu, to jest naprawdę najlepszy przepis na jagodzianki jaki wypróbowałam. Mięciutkie ciasto nawet następnego dnia smakuje jak prosto z pieca.
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniałe.