Klasyczne mocno waniliowe, przepyszne, puszyste lody, których zrobienie zajmuje naprawdę kilka minut. Nie trzeba ich mieszać, nie wymagają dodatku jajek ani użycia maszyny do lodów. Można je jeść od razu po wyjęciu z zamrażarki. Smakują dokładnie tak jak lody waniliowe ze sklepu, ale oczywiście nie mają w sobie ani grama chemii i sztucznych dodatków smakowych. Polecam!
Składniki na ok. 1000 ml lodów:
400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego
400 g schłodzonej śmietany 36%
150 g cukru pudru
2 laski wanilii
W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Laski wanilii rozciąć wzdłuż nożem i zeskrobać z nich ziarenka. Dodać ziarenka wanilii do ubitej śmietany. Zmniejszyć
obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco
pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno,
chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej
dużo powietrza i lody będą puszyste.
Przelać spienioną masę do pojemnika na lody, zamknąć i wstawić do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego! :-)
Bez maszyny i ciągłego wyciągania? Muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam według Twojego przepisu lody kawowe. Wyszły pyszne. Teraz spróbuję zrobić waniliowe.W sam raz na upał. Ula
OdpowiedzUsuńPyszne są tylko ja nie mogę znaleść mleka skondensowanego nieslodzonego tylko słodzone :(
OdpowiedzUsuńMleko skondensowane to inaczej mleko zagęszczone. Znajdziesz takie niesłodzone w każdym sklepie - w kartoniku np. firmy Gostyń.
UsuńJako, że "sezon" na lody dla mnie trwa cały rok poszukiwałam przepisu idealnego. Po wielu próbach i błędach natrafiłam na Pani przepis. Prosty, szybki i co najważniejsze - bez jajek. Lody wyszły idealne ! Co prawda twardawe, ale taki urok domowych lodów bez chemi. Z całego serca polecam ten przepis ! Wogóle to już drugi przepis z Pani bloga, który na stałe gości w moim menu. Dziękuje i serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń