wtorek, 6 października 2015

Chlebek bananowy (bez glutenu, jajek, cukru i laktozy)


Zdrowy, lekkostrawny, wilgotny, sycący i przede wszystkim bardzo smaczny chlebek bananowy bez glutenu, jajek, cukru i laktozy. Chlebek bardzo dobrze się kroi, nie kruszy się, pięknie pachnie bananami, ma słodkawy posmak ale na pewno nie jest tak słodki jak większość chlebków bananowych.  Oprócz oczywistej dużej zawartości bananów, chlebek zawiera mąkę ryżową, nasiona chia, sezam, słodyczy dodają mu daktyle. Chlebek fit! Wspaniała przekąska dla wszystkich, którzy dbają o formę, szczególnie przed treningiem - czyste źródło węglowodanów, potasu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B - wszystko w zdrowej postaci. Teraz już wiecie co zrobić z przejrzałymi bananami?  :-) Bardzo polecam!


Składniki:

około 900 g bardzo dojrzałych bananów ze skórką (potrzebne jest 500 g bananów bez skórki)
350 g mąki ryżowej 
100 g suszonych daktyli
120 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron
30 g nasion chia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
½ łyżeczki sody oczyszczonej 

oraz:

sezam do posypania wierzchu
wiórki kokosowe do posypania foremki

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i nasionami chia. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia.

Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem, daktylami i sokiem z cytryny na gładką masę. Podłużną foremkę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boczki posmarować olejem i posypać wiórkami kokosowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C.

Masę bananową przelać do miski. Stopniowo wsypywać mąkę mieszając dokładnie masę łyżką lub szpatułką. Ciasto będzie bardzo gęste. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch. Posmarować wierzch chlebka wodą najlepiej przy pomocy pędzelka i posypać obficie sezamem. Piec około 50 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, lekko ostudzić, następnie wyjąć z foremki i pozostawić chlebek do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego! :-)



13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie.Chętnie spróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbowałam. Jest bardzo smaczny.Ula

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy on jest bardzo kaloryczna? Bo banany i daktyle właśnie są

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy pamiętać że nie tylko kalorie się liczą ale również wartość odżywcza. Ten chlebek polecam wszystkim którzy ćwiczą, uczą się lub intensywnie pracują bo to wspaniałe źródło zdrowych węglowodanów.

      Usuń
  4. Super chlebek bardziej nawet jak pyszne ciasto ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, nie mam dostępu do daktyli, czy można zastąpić je czymś innym lub nie dodawać ich wcale?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daktyle dodają wilgotności i są naturalnym słodzikiem. Można spróbować je pominąć ale może zmienić się nieco struktura chlebka.

      Usuń
  6. Super wygląda ale zastanawiam się z czym jeść z serem żółtym?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłem chlebek z jedną modyfikacją, zastąpiłem olej kokosowy masłem klarowanym. Wyszedł mi chlebek o dość zwartej strukturze. Czy taka strukturę powinien mieć ten chlebek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek powinien być wilgotny, ładnie się kroić i nie zapychać. Trudno mi ocenić strukturę chlebka wirtualnie :)

      Usuń

Drukuj