piątek, 9 października 2015

Sernik dyniowy

 

Wspaniale kremowy, rozpływający się w ustach, kusząco pachnący korzennymi przyprawami, typowo jesienny sernik. Jeśli lubicie tartę z dynią, ten sernik na pewno bardzo Wam zasmakuje :-) Sernik wychodzi równy jak stół, nie pęka, ma wyjątkowo delikatną konsystencję i wcale nie trzeba go piec w kąpieli wodnej by uzyskać taki właśnie efekt. Jego przygotowanie nie wymaga nawet miksera, przeciwnie, mikser jest wręcz niewskazany. Czy dyniowy sernik zagości u Was w domu? Polecam!

Składniki:

Ciasto:

180 g mąki razowej np. wieloziarnistej
135 g zimnego masła
30 g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
1 czubata łyżeczka imbiru 

Mąkę, cukier puder i przyprawy wsypać do miski, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak by papier wystawał na zewnątrz - należy zamknąć arkusz papieru w obręczy. Dzięki temu zabiegowi jeśli z sernika wypłynie trochę płynu, nie pobrudzi się piekarnik. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. 


Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Masa serowa:

850 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub dobrego twarogu sernikowego
500 g puree z dyni (potrzebna 1 kg dynia) - szczegółowa instrukcja tutaj
250 g serka mascarpone
200 g drobnego cukru
50 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 nieduża pomarańcza
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć skórkę z całej pomarańczy.

Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać. Dodać ser i puree z dyni. Pomarańczę przekroić na pół. Wycisnąć z jednej połówki sok i dodać do masy serowej. Wymieszać masę szpatułką lub dużą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną i przyprawy dokładnie ale niezbyt energicznie wymieszać. 

Piekarnik rozgrzać do 150°C bez termoobiegu. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Masę serową przełożyć do tortownicy. Piec 1,5 godziny. Upieczony sernik powinien mieć wyraźnie ścięty, sprężysty wierzch.

Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Dekoracja:

200 g śmietany kremówki 36%
1 czubata łyżeczka cukru pudru
cynamon do oprószenia

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć ubitą śmietanę do worka cukierniczego zakończonego końcówką dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną wedle uznania. Oprószyć śmietanę lekko cynamonem. Przechowywać w lodówce.

Smacznego! :-)




__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Purée z dyni - najprostsze!

Pumpkin Pie - amerykański placek dyniowy

Sposób na dynię 2015

5 komentarzy:

  1. Apetyczny :) No i kolor bombowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona konsystencja sernika! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest cudowny! Coś czuję, że taka wersja sernika by mnie oczarowała ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj