wtorek, 5 stycznia 2016

Tropikalna tarta z kokosowym kremem


Za oknem duży mróz a u mnie w kuchni upalne lato... Tropikalna tarta na delikatnym kruchym cieście, z przepysznym mocno kokosowym budyniem, puszystą kokosową śmietaną, soczystym mango, kwaskowym kiwi i chrupiącymi płatkami kokosa. Jeden kęs i choć na chwilę myślami jestem na rajskich wakacjach na jakiejś pięknej wyspie :-) Bardzo polecam!

Składniki:

Ciasto kruche:

225 g mąki pszennej
150 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na mniejsze kawałki i wgnieść palcami w sypkie produkty. Dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 40 minut.

Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia - wyciąć koło z papieru. Boki formy lekko posmarować masłem.

Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim formę. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Piec spód tarty 15 - 20 minut, do momentu ładnego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Kokosowy budyń:

500 g kokosowej śmietanki (lub dwie puszki każda po 400 ml pełnotłustego mleka kokosowego schłodzone 24 h w lodówce)
100 g drobnego cukru
50 g skrobi kukurydzianej 
5 dużych żółtek
2 łyżki wiórków kokosowych

Jeśli używamy schłodzonego mleka kokosowego należy odwrócić każdą z puszek do góry dnem, otworzyć i wyjąć gęstą kokosową śmietankę. Na dnie puszek pozostanie kokosowa woda.

W drugim rondlu ubić żółtka z cukrem, skrobią kukurydzianą i 1 - 2 łyżkami kokosowej wody, która pozostała po wyjęciu śmietanki.

Śmietankę kokosową zagotować. Wlewać gorącą śmietankę do masy jajecznej mieszając. Postawić rondel na palniku i podgrzewać masę na małym ogniu bardzo energicznie mieszając aż nie będzie w masie żadnych grudek. Zdjąć z palnika, dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Przelać masę na podpieczony kruchy spód, wyrównać. Schłodzić. Masa ma szarawy kolor - to normalne, taki kolor ma mleko kokosowe.

Oraz:

400 g schłodzonej śmietany kremówki 36 % 
1 czubata łyżeczka cukru pudru
3 czubate łyżki wiórków kokosowych
2  dojrzałe mango
3  kiwi
125 g borówek amerykańskich
płatki kokosowe do dekoracji 

Mango i kiwi obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Borówkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę śmietanową na schłodzoną tartę. Na wierzchu ułożyć owoce mango, kiwi i borówkę. Posypać płatkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.

Smacznego! :-)





2 komentarze:

  1. Ależ cudowanie wygląda:D
    Muszę spróbować zrobić coś tak pięknego/smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie się zajadam tartą zrobioną według Twojego przepisu. Jest przepyszna.Gratuluję!!!Ula

    OdpowiedzUsuń

Drukuj