Ciasto piaskowe z uroczym sercem niespodzianką. Na Walentynki, Dzień Matki i każdą inną ważną dla Was okazję. Wykonanie ciasta jest wbrew pozorom bardzo proste, zabiera tylko troszkę więcej czasu bo zamiast jednego ciasta trzeba docelowo upiec dwa w dwóch kolorach. Potrzebna jest jeszcze foremka do wykrawania w kształcie serduszka i już :-) Reszta jest banalnie prosta a efekt na pewno zachwyci każdego. Ciasto można również upiec w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną. Polecam!
Składniki:
Ciasto czerwone/różowe:
250 g mąki pszennej*
50 g skrobi ziemniaczanej
225 g masła
150 g cukru
4 duże jajka (L)
1 łyżka syropu malinowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czerwony lub różowy barwnik w żelu lub w proszku
* w wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jest to bardzo ważne, gdyż zapobiega powstaniu w cieście zakalca. Foremkę "keksówkę" o wymiarach 26 x 11 x 7,5 cm wyłożyć papierem do
pieczenia, krótsze boki formy posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do
temperatury 160°C.
Masło zmiksować z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Stopniowo, dodawać po jednym całym jajku, miksując po każdym.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać mąkę do masy mieszając delikatnie szpatułką by składniki połączyły się. Dodać wybrany kolor barwnika i bardzo dokładnie wymieszać masę.
Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Piec około 50 -
60 minut, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć,
wystudzić. Schłodzić ciasto w lodówce. Pokroić ciasto na równe plastry. Przy pomocy wykrawacza w kształcie serca wykrawać z każdego kawałka ciasta serduszko.
Przygotować jasne ciasto:
Składniki na cytrynowe ciasto:
250 g mąki pszennej*
50 g mąki ziemniaczanej
225 g masła
125 g cukru
4 duże jajka (L)
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
drobno starta skórka z dużej cytryny (umytej i wyszorowanej szczoteczką)
* w wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Foremkę "keksówkę" o wymiarach 26 x 11 x 7,5 cm wyłożyć papierem do
pieczenia, krótsze boki formy posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do
temperatury 160°C.
Masło zmiksować z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Stopniowo, dodawać po jednym całym jajku, miksując po każdym.
Obie
mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać mąkę do masy
mieszając delikatnie szpatułką by składniki połączyły się. Dodać sok z cytryny i skórkę. Wymieszać.
Na dno foremki wyłożyć cienką warstwę cytrynowego ciasta. Wycięte serduszka poukładać pionowo na cieście wzdłuż całej foremki.
Resztę foremki dokładnie wypełnić pozostałym ciastem zaczynając od boków tak by ciasto całkowicie przykryło serduszka.
Piec około 50 -
60 minut, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć,
wystudzić. Ciasto można dowolnie udekorować np. polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Lukier:
150 g cukru pudru
sok z połówki niedużej cytryny
1 - 2 łyżki gorącej wody
Cukier puder ucierać stopniowo wlewając wodę i sok cytryny do momentu otrzymania pożądanej konsystencji lukru. Gęstość lukru można dowolnie modyfikować przez dodanie większej ilości cukru lub soku.
Smacznego! :-)
Inspiracja: marthastewart.com
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
To ciasto SKRADŁO MI SERCE! <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie:-D make-life-green.blogspot.com
przecudne!!!Ula
OdpowiedzUsuńUrocze to ciasto. Mniam ....
OdpowiedzUsuńTakie słodkie.
A z czerwonym ciastem nic się nie stanie? W końcu jest pieczone dwa razy w sumie przez dwie godziny.
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciach czerwone ciasto ma się bardzo dobrze :) Nie nic się nie stanie.
Usuń