Wariacji na temat ciasta marchewkowego jest bardzo dużo. Przyznam, że dopóki nie upiekłam tego ciasta, nie byłam zbyt wielkim fanem marchewkowych wypieków, bo te które próbowałam wydawały mi się suche i zapychające lub przeciwnie stanowczo zbyt tłuste. To ciasto jest zupełnie inne. Wilgotne, obłędnie pachnące korzennymi przyprawami i pomarańczą. Pyszne zarówno z kremem jak i bez, a do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Polecam!
Ciasto:
180 g mąki pszennej
150 g drobnego brązowego cukru
150 ml oleju
3 jajka
250 g marchewki startej na
średnich oczkach (3 spore marchewki)
100 g dyni (ugotowanej,
rozgniecionej)
1 pomarańcza
50 g drobnych rodzynek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Krem cynamonowy:
200 g kremowego serka typu mascarpone lub ricotta
200 g śmietany kremówki
½
łyżeczki cynamonu
2 czubate łyżeczki cukru pudru
Oraz:
cukier puder do posypania
Okrągłą tortownicę o średnicy 18
lub 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać
olej i delikatnie ubić trzepaczką. Pomarańczę wyszorować, zetrzeć z niej skórkę
i dodać do masy. Mąkę przesiać, połączyć z przyprawami korzennymi, proszkiem do
pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać by nie było
grudek.
Z pomarańczy wycisnąć 2 łyżki
soku i dodać do ciasta. Dodać ugotowaną dynię, wymieszać. Wsypać marchewkę,
rodzynki. Całość dokładnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy. Piec 45 – 50 min, aż wbity patyczek nie będzie
oblepiony ciastem. Wystudzić.
Ubić śmietankę z cukrem pudrem,
dodać serek i cynamon. Dokładnie wymieszać. Ciasto przekroić wzdłuż na 2 lub 3
części, przełożyć kremem. Posypać cukrem pudrem. Można również zostawić trochę
kremu i udekorować nim wierzch ciasta. Schłodzić.
Smacznego! : -)
witam! wspaniała strona! czy mogę to ciasto upiec bez dodatku dyni?pozdrawiam rysiaa
OdpowiedzUsuńDynia nadaje ciastu wilgotności ale można ją pominąć. Trzeba zwiększyć ilość marchewki o 100 g. Pozdrawiam
Usuńczy można na to ciasto dać bezę?
OdpowiedzUsuńmam bardzo dużo białek chciałam je wykorzystać część może w tym cieście, a nie chciałabym spaskudzić tego ciasta
Można.
Usuń