środa, 22 października 2014

Ciasto marchewkowe z nutką pomarańczy


Wariacji na temat ciasta marchewkowego jest bardzo dużo. Przyznam, że dopóki nie upiekłam tego ciasta, nie byłam zbyt wielkim fanem marchewkowych wypieków, bo te które próbowałam wydawały mi się suche i zapychające lub przeciwnie stanowczo zbyt tłuste. To ciasto jest zupełnie inne. Wilgotne, obłędnie pachnące korzennymi przyprawami i pomarańczą. Pyszne zarówno z kremem jak i bez, a do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Polecam!

Ciasto:

180 g mąki pszennej
150 g drobnego brązowego cukru
150 ml oleju
3 jajka
250 g marchewki startej na średnich oczkach (3 spore marchewki)
100 g dyni (ugotowanej, rozgniecionej)
1 pomarańcza
50 g drobnych rodzynek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru

Krem cynamonowy:

200 g kremowego serka typu mascarpone lub ricotta
200 g śmietany kremówki
½  łyżeczki cynamonu
2 czubate łyżeczki cukru pudru

Oraz:

cukier puder do posypania

Okrągłą tortownicę o średnicy 18 lub 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180°C. 

Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i delikatnie ubić trzepaczką. Pomarańczę wyszorować, zetrzeć z niej skórkę i dodać do masy. Mąkę przesiać, połączyć z przyprawami korzennymi, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać by nie było grudek. 

Z pomarańczy wycisnąć 2 łyżki soku i dodać do ciasta. Dodać ugotowaną dynię, wymieszać. Wsypać marchewkę, rodzynki. Całość dokładnie wymieszać.  Przełożyć do tortownicy. Piec 45 – 50 min, aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Wystudzić.

Ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać serek i cynamon. Dokładnie wymieszać. Ciasto przekroić wzdłuż na 2 lub 3 części, przełożyć kremem. Posypać cukrem pudrem. Można również zostawić trochę kremu i udekorować nim wierzch ciasta. Schłodzić. 

Smacznego! : -)



4 komentarze:

  1. witam! wspaniała strona! czy mogę to ciasto upiec bez dodatku dyni?pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia nadaje ciastu wilgotności ale można ją pominąć. Trzeba zwiększyć ilość marchewki o 100 g. Pozdrawiam

      Usuń
  2. czy można na to ciasto dać bezę?
    mam bardzo dużo białek chciałam je wykorzystać część może w tym cieście, a nie chciałabym spaskudzić tego ciasta

    OdpowiedzUsuń

Drukuj