Szarlotka na razowym, lekko orzechowym w smaku cieście kruchym z dużą ilością pysznego
jabłkowego nadzienia, takiej nie znajdziecie w żadnej cukierni.
Doskonała dla tych co liczą kalorie ponieważ największą część ciasta
stanowią niskokaloryczne jabłka. Przepis na standardową dużą foremkę bo
ciasto znika zwykle w bardzo szybkim tempie :)
Ciasto:
500 g mąki razowej z orkiszu
300 g masła
125 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 - 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
3 kg jabłek (Antonówka, Szara Reneta)
3 - 4 łyżki cukru brązowego
1 czubata łyżeczka cynamonu
oraz:
cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać wanilię, masło i zimną wodę. Zagnieść ciasto, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 min. Dno prostokątnej formy o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek, rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej foremki. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Podpiec spód przez około 10-15 min, aż do zarumienienia się ciasta.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić po garnka z grubszym dnem bądź teflonowego i poddusić. Jeśli zajdzie potrzeba, można podlać niewielką ilością wody.W trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się ładnie rozklejać, dodać cukier, cynamon, wymieszać.
Boczki foremki wysmarować masłem i cienko wylepić ciastem. Na podpieczony spód nałożyć jabłkowe nadzienie, wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto rozwałkować, nożem wyciąć paski o szerokości około 1 cm i ułożyć kratkę na całym cieście.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 - 45 min, aż wierzch ładnie się zarumieni. Wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
super fajny przepis i przepyszna szarlotka. Gorąco polecam
OdpowiedzUsuńmega szarlotka! Taka inna :) Poproszę więcej takich stosunkowo tanich przepisów z dostępnymi wszędzie produktami ;)
OdpowiedzUsuńPani Aniu ta szarlotka jest przepyszna! Pierwsze kruche ciasto, które mi wyszło idealnie :) Gorąco polecam!
OdpowiedzUsuń