Kruchy migdałowy spód i soczyste gruszki w delikatnym śmietankowym kremie z dodatkiem aromatycznego likieru amaretto... Dla mnie to połączenie doskonałe. Ciasto nie zawiera ani grama mąki, więc jest całkowicie bezpieczne dla wszystkich unikających glutenu. Dodatkowym plusem jest fakt, że przygotowanie tego pysznego deseru nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i na pewno uda się każdemu. Wypróbujcie koniecznie!
Ciasto:
400 g mielonych migdałów
115 g masła
50 g cukru pudru
Nadzienie:
5 dojrzałych gruszek
100 g cukru
100 g śmietany kremówki
3 jajka
2 łyżki likieru Amaretto
oraz:
2-3 łyżki płatków migdałowych
Gruszki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować 10 min od chwili zagotowania wody. Ważne by gruszki lekko się ugotowały, ale nie straciły swego kształtu. Następnie wyjąć je z wody i dobrze odsączyć. Pozostawić do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Z migdałów, masła i cukru zagnieść ciasto. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić całą formę ciastem. Piec 10 min. Ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, przestudzić.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Gruszki pokroić w ćwiartki i ułożyć na podpieczonym cieście. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać śmietankę i likier. Tak powstałą masą zalać gruszki. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec 20-25 min, aż masa zetnie się a płatki migdałowe ładnie się przyrumienią. Wyjąć, wystudzić całkowicie. Ciasto jest najpyszniejsze po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz