Niewielkie, pełnoziarniste ciasteczka w kształcie wiązanej muszki, nadziane owocową marmoladą należą do grona moich ulubionych. Proste i pyszne. Pięknie pachnące masłem. Tak smakowite, że zwykle od razu robię podwójną porcję i chowam część ciastek na "czarną godzinę" :-)
Składniki
na ok. 35 szt.:
Ciasto:
250 g mąki razowej ( ja często używam orkiszowej
razowej)
130 g schłodzonego masła
50 g cukru pudru
1 duże żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
Ewentualnie 1 łyżka zimnej wody
Oraz:
200 g twardej owocowej marmolady np. różanej
Masło pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z cukrem
pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone masło. Rozetrzeć palcami. Dodać
żółtko. Dobrze wyrobić gładkie ciasto. Jeśli masa okaże się trochę za sucha
(zależy to od wielkości żółtka), należy dodać troszkę lodowatej wody.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą
i schłodzić w lodówce ok 30 min.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone
ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować, podsypując delikatnie mąką, jeśli zajdzie potrzeba. Ciasto podzielić na
kwadraty o wymiarach 6 cm x 6 cm. Na każdym kwadraciku ułożyć 1 łyżeczkę
marmolady. Następnie, nałożyć brzegi ciasta po przekątnej na siebie i lekko
docisnąć by ciasto skleiło się.
Piekarnik rozgrzać do 190° C. Piec ciasteczka ok. 12-15
minut, do uzyskania ładnego złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego! :-)
Smakowicie wyglądają ciasteczka :) Wczoraj upiekłam ciasto bananowe, a Twoje ciasteczka upiekę w sobotę.
OdpowiedzUsuńśliczne! jak znam życie, to moje się rozkleją przy pieczeniu, ale spróbuję : )
OdpowiedzUsuńNa pewno się nie rozkleją. Ważne tylko by użyć marmolady a nie dżemu bo ten niestety by wypłynął. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń