niedziela, 8 listopada 2015

Zdrowe brownie (bez glutenu, cukru i laktozy)


Pysznie czekoladowe brownie raczej kojarzy się niestety z dużą ilością cukru niż z czymś zdrowym. Czy można inaczej? Można! Gorzka czekolada zawiera dużo magnezu, potasu, poprawia humor i koncentrację, zapobiega miażdżycy i nowotworom, więc jeśli pozbawimy ciasto tony przetworzonego cukru i masła... to będzie ono wręcz prozdrowotne :-) Teraz pewnie większość z Was zastanawia się czy takie okrojone z cukru ciasto nadal smakuje jak prawdziwe brownie. Tak! Jest wilgotne, naturalnie słodkie dzięki daktylom, mocno czekoladowe, z kawałkami chrupiących migdałów lub orzechów. Rozpływa się w ustach a drugi kawałek wcale nie wywołuje poczucia winy ;-) Polecam!

Składniki:

330 g gorzkiej czekolady
175 g suszonych daktyli
120 g nierafinowanego oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron
45 g skrobi kukurydzianej
40 g posiekanych migdałów lub dowolnych orzechów
3 duże jajka
1 łyżka ciemnego kakao (8 g)
szczypta soli

Niedużą kwadratową (np. 23 cm x 23 cm) lub prostokątną formę  (u mnie prostokątna o wymiarach 23 cm x 28 cm)  wyłożyć papierem do pieczenia.

Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem - tylko tyle by woda je przykryła. Odstawić pod przykryciem na 10 minut by napęczniały i zmiękły.

Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do rondla, dodać olej. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada całkowicie rozpuści się. Zdjąć z palnika. Odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao i solą. Jajka lekko roztrzepać.

Daktyle odcedzić na sitku i zmiksować na gładką masę. Masę daktylową dodać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać. Stopniowo dodawać do masy roztrzepane jajka, mieszając. Następnie tak samo wsypywać mąkę z kakao, cały czas mieszając. Wsypać posiekane migdały lub orzechy. Energicznie wymieszać masę łyżką lub szpatułką przez około 1 minutę. Uwaga to bardzo ważne! Inaczej wierzch ciasta będzie matowy a ciasto będzie się kruszyć.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 20 - 22 minuty. Wyjąć, wystudzić. Brownie wspaniale smakuje podane z ubitą kokosową śmietanką.

Smacznego! :-)


_
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Domowe batoniki Daim Ciasto marchewkowo-kokosowe (bez glutenu i laktozy)



30 komentarzy:

  1. Świetne ciasto, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. A jednak nawet i brownie może być zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gorzka czekolada zawiera cukier... wiec ciasto tez :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tego co wiem można kupić czekoladę bez cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam czekoladę i z niecierpliwością czekam żeby spróbować.Na pewno jest przepyszne.Pozdrawiam EN

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam mniam, aż ślinka cieknie. Coś czuję, że w tym roku posłuży mi do produkcji pralin świątecznych ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z pewnością wypróbuję ten przepis! Aż mi ślinka cieknie jak pomyślę o tych czekoladowych kostkach! :) Chyba jestem zbyt dużym łasuchem, żeby być na rygorystycznych dietach. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. a jakie wymiary miała foremka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam w przepisie jakiej użyłam. Można też kwadratową np. 23 x 23 cm

      Usuń
  9. A czym można zastąpić daktyle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można niestety zastąpić. Daktyle dodają ciastu wilgotności i słodyczy.

      Usuń
  10. ''wsypywać mąkę'' - tylko ile tej mąki, bo w liście składników to mąki nie ma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrobia kukurydziana to rodzaj bezglutenowej mąki.. Proszę czytać uważniej :)

      Usuń
    2. Z tego, co wiem, to skrobia i mąka kukurydziana, to dwie różne rzeczy...

      Usuń
    3. W przepisie w składnikach wyraźnie jest napisane : skrobia kukurydziana i tego proszę się trzymać.

      Usuń
  11. czy moge zamiast oleju kokosowego uzyc oliwy z oliwek i dodac jakiegos kokosowego aromatu albo wiorka?

    OdpowiedzUsuń
  12. Oliwa się nie nadaje. Można dać olej z pestek winogron lub ostatecznie olej słonecznikowy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Brownie przetestowałam na znajomych, traktujących 'bezgluty' jako moją niegroźną manię prześladowczą i dopiero przy pytaniach o przepis na tę pychotę zdradziłam, że to bezglut :-) Czyli obiektywnie pyszne:-) Czy olej kokosowy można by zastąpić masłem klarowanym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Bardzo się cieszę że smakowało :)

      Usuń
  14. Czy można zastąpić czymś skrobię kukurydzianą- może mąką ryżową? A zamiast czekolady można dać kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można zastąpić bo ciasto wyjdzie zupełnie inne i będzie suche.

      Usuń
  15. Bardzo często w Twoich przepisach jest sporo składników trochę drogich dla mnie. Np. jakiś olej kokosowy czy z pestek winogron tak jak tutaj. Czy można je zastąpić zwykłym olejem rzepakowym? I drugie pytanie, może być mąka ziemniaczana zamiast skrobi kukurydzianej? Ziemniaczana na ogół w domu jest, kukurydzianej w ogóle nie używam, kupowanie do jednego ciasta to (jak dla mnie) trochę bezsensowne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przepis na zdrowe ciasto. Olej rzepakowy to zupełnie coś innego niż kokosowy. Proszę poczytać.. A co do skrobi, można spróbować ze skrobia ziemniaczaną.

      Usuń
  16. Czy zamiast skrobi można użyć mąki gryczanej?

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam blaszkę o średnicy 19 cm. Czy jeżeli dam o połowę składników mniej ciasto się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie jest wysokie więc przy blaszce 19 cm nie powinno się zmniejszać składników o połowę.

      Usuń

Drukuj