środa, 24 sierpnia 2016

Sernik mocno jagodowy

Mocno jagodowy, przepyszny smerfowy sernik, który wprost rozpływa się w ustach. Prawdziwy leśny raj dla podniebienia :-) Robi się go bardzo szybko i prosto a efekt finalny zadowoli każdego fana serników. Mikser jest zbędny, wystarczy trzepaczka - im mniej się ubija tym lepiej. Sernik można bez problemu upiec w wersji bezglutenowej - wystarczy kupić kruche ciastka bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! Jedyny minus to fakt, że ciasto niestety znika w zastraszającym tempie.. i trzeba piec kolejne ;-) Bardzo polecam!


Składniki:

Kruchy spód:

180 g kruchych ciastek typu Digestive  (w wersji bezglutenowej świetnie sprawdzą się herbatniki bezglutenowe np. Schar lub inne)
65 g masła

Ciastka bardzo drobno pokruszyć w malakserze lub po prostu wrzucić je do torebki i pokruszyć wałkiem. Dodać masło, zagnieść do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku.

Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadzić ją po całym dnie i docisnąć. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.

Masa serowa : 

850 g półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego
300 g jagód
225 g drobnego cukru
4 duże jajka (L)
65g skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez dodatku cukru
1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jagody zmiksować w blenderze na mus i przetrzeć przez gęste sito.

Jajka lekko roztrzepać z cukrem. Dodać skrobię ziemniaczaną i ser. Wymieszać. Dodać przetarte jagody i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

Masę serową przelać na schłodzony ciasteczkowy spód. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C bez termoobiegu. Piec sernik przez około 70 minut. Gotowy sernik ma sprężysty wierzch i jest ścięty na środku. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Następnie wyjąć i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Do dekoracji:

600 g schłodzonej śmietany kremówki 36 %
250 g świeżych malin
100 g świeżych jagód
1 łyżka cukru pudru
cukier puder do posypania

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Przełożyć ubitą śmietanę do worka cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką np. dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną. Na wierzchu ułożyć maliny i jagody. Przed podaniem sernik można oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

Smacznego! :-)

 

__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
 
Jagodzianki - najlepsze!

Sernik jagodowy z nutką cynamonu

2 komentarze:

Drukuj