wtorek, 8 sierpnia 2017

Drożdżówki z morelami i kruszonką


Domowe drożdżówki z soczystymi kwaskowymi morelami i kruszonką. Takich nie kupicie nigdzie. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe. Pięknie pachną, wprost rozpływają się w ustach. Sprawdzony niezawodny przepis gwarantuje delikatne ciasto. Bułeczki nie są wcale trudne do zrobienia. Idealne na weekendowe leniwe śniadanie lub podwieczorek. Bardzo polecam :-)



Składniki:
(Na 11 szt.)

Ciasto:

500 g mąki pszennej
250 ml mleka
100 g drobnego cukru
120 g masła 
7 g suszonych drożdży
1 duże jajko
duża szczypta soli

Kruszonka:

200 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
100 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

oraz:

około 800 g świeżych moreli
1 duże jajko do posmarowania bułeczek


Mleko podgrzać tak by było lekko ciepłe, dodać cukier wymieszać. Masło rozpuścić na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać suszone drożdże i sól. Wymieszać. Na środku mąki zrobić zagłębienie, wlać do niego jajko, mieszać łyżką stopniowo wlewając ciepłe mleko. Zagnieść. Stopniowo dodawać stopione, ciepłe masło. Wyrobić gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Morele umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotowanie kruszonki:

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, wlać ekstrakt z wanilii.  Rozetrzeć składniki palcami.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub dużą deskę do krojenia posypaną delikatnie mąką i krótko zagnieść. Uformować z ciasta wałek i pokroić go na 11 równych części (ok. 90 g każda). Z ciasta uformować w dłoniach kulki. Każdą kulkę rozpłaszczać ręką, układać na przygotowanych blachach w sporych odstępach - urosną! Na wierzchu każdej bułeczki wcisnąć 3 połówki moreli rozcięciem ku górze. Ciasto wokół każdej bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Bułeczki posypać kruszonką.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 C. Piec bułeczki przez około 25 minut, do momentu aż ładnie się zarumienią. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego! :-)


__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:

Jagodzianki
 Jagodzianki

Drożdżowy placek z morelami i migdaową kruszonką 

Szwedzki bułeczki cynamonowe - kanelbullar

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj