czwartek, 2 kwietnia 2015

Mazurek truflowo-migdałowy


Mazurek wiosenna łąka... Kruche ciasto z wyraźnie migdałową nutą, truflową, lekko podchmieloną masą czekoladową, ozdobną rozetką z masy marcepanowej i mnóstwem smakowitych bakalii...  Mazurek truflowo-migdałowy to smakowita ozdoba wielkanocnego stołu :-) Polecam!

Składniki:

Ciasto kruche:

350 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 żółtko

Mąkę wsypać do miski, dodać mielone migdały i cukier puder. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, uformować kształt jajka o rozmiarach ok. 33 x 22 cm lub inny. Można również wylepić ciastem formę. Ciasto najlepiej wałkować na papierze do pieczenia - łatwiej potem przenieść je na blaszkę i ponakłuwać widelcem.


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Piec ok. 15 min, do momentu aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć, wystudzić.

Marcepanowa rozetka:

200 g białej masy marcepanowej
1 białko
10 ml likieru Amaretto

Składniki wrzucić do miski i utrzeć, aż powstanie jednolita masa. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z dużą gwiazdką. Wycisnąć ozdobny rant wokół podpieczonego spodu.

Piekarnik rozgrzać do 180°C z termoobiegiem. Piec mazurek  ok. 10-12 min, do momentu aż masa marcepanowa ładnie się zarumieni. Wyjąć. Ostudzić.

Masa truflowa:

250 g czekolady gorzkiej
150 g śmietany kremówki 36%
50 g cukru pudru
25 g masła w temperaturze pokojowej
2 - 3 łyżki likieru Amaretto lub rumu

oraz:

dowolne bakalie do dekoracji np.:
figi, migdały, żurawina, rodzynki

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Śmietanę przełożyć do rondelka, dodać cukier, wymieszać i doprowadzić prawie do wrzenia. Gorącą śmietaną zalać połamaną czekoladę. Pod wpływem temperatury czekolada całkowicie rozpuści się. Wymieszać. Dodać masło. Wymieszać. Wlać alkohol i ponownie wymieszać. Gotową masę wylać na mazurek. Ozdobić bakaliami wedle uznania. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Smacznego! :-)





Wielkanocne Wypieki

2 komentarze:

Drukuj