Puszyste mocno waniliowe lody i mnóstwo kwaskowych wiśni! Jedno z moich ulubionych połączeń. Takich w sklepie nie ma na pewno :) Przygotowanie lodów to oczywiście chwila. Kto się skusi? Polecam!
Składniki na ok. 1200 ml:
400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego
400 g schłodzonej śmietany 36%
180 g cukru pudru
2 laski wanilii
250 g wiśni
Wiśnie umyć, wydrylować, pokroić na małe kawałki, zostawić na sitku do obcieknięcia z nadmiaru soku.
W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Laski wanilii
rozciąć wzdłuż nożem i zeskrobać z nich ziarenka. Dodać ziarenka
wanilii do ubitej śmietany. Zmniejszyć
obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco
pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno,
chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej
dużo powietrza i lody będą puszyste.
Przelać spienioną masę do pojemnika na lody, zamknąć i wstawić do zamrażarki. Po około 3 godzinach, masa zgęstnieje, wtedy należy dodać do niej kawałki wiśni i wymieszać. Zamrozić.
Lody wspaniale smakują polane niskosłodzoną konfiturą z wiśni.
Smacznego! :-)
Smacznego! :-)
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Uwielbiam Twoje zdjęcia i przepisy! Taki deser to bym teraz wszamała :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
dokładnie to samo pomyślałam :)
UsuńIdealne na upał i na pewno są pyszne!!! Ela
OdpowiedzUsuńSmakują wyśmienicie i są nietuzinkowe w tak wygodnym przygotowaniu. Masę zmieszałam najzwyczajniej z porcją dżemu (z kiwi i agrestu Gomar jaki miałam - świetny). Dziękuję <3
OdpowiedzUsuń