sobota, 22 sierpnia 2015

Lody chałwowe (bez jajek i maszyny)


Orientalne, sezamkowe, intrygujące, bardzo pyszne! Takie są lody chałwowe.  Bez jajek, cukru i maszyny, ekspresowe. Nie, nie zawierają ani grama kupnej przesłodzonej chałwy. Przepyszny chałwowy smak zawdzięczają dodatkowi Tahini - aksamitnej paście z prażonych ziaren sezamu. Można ją już bez problemu kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach i supermarketach. Warto, bo sezam jest bardzo zdrowy i zawiera dużo wapnia. Jeśli lubicie chałwę z dodatkami, do lodów można dodać rodzynki, orzechy, jak kto lubi :-) Skusicie się? Polecam!


Składniki na 1000 ml lodów:

400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego
400 g schłodzonej śmietany kremówki 36%
150 g pasty sezamowej Tahini
125 g miodu
 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 2 lasek wanilii


W wysokim garnku ubić śmietanę na sztywno. Dodać miód i Tahini. Zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste. Wlać ekstrakt z wanilii lub dodać zeskrobane ziarenka.

Przelać spienioną masę do pojemnika na lody, zamknąć i wstawić do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Jeśli macie chęć dodać rodzynki lub orzechy, należy to zrobić po około 3 godzinach od wstawienia lodów do zamrażarki. Po tym czasie lody zgęstnieją, wtedy należy wmieszać do nich ulubione dodatki i ponownie wstawić do zamrażarki na kilka godzin.

Smacznego!  :-)


__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Lody kokosowe (bez jajek i maszyny)Ekspresowe lody kawowe (bez jajek i maszyny)Ekspresowe lody waniliowe z wiśniami (bez jajek i maszyny)



4 komentarze:

  1. Super!!! Takich jeszcze nie jadłam.Muszę koniecznie spróbować.Gratuluję pomysłu:)Ula

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystkie przepisy z wykorzystaniem tahini :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś mistrzynią w robieniu lodów! Ich konsystencja wymiata :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają zabójczo apetycznie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj