czwartek, 17 grudnia 2015

Keks królewski - najlepszy!


Najsmaczniejszy keks jaki jadłam, a próbowałam ich naprawdę sporo. Takiego keksu nie znajdziecie dziś w żadnej cukierni. Ciasto jest przepełnione bakaliami, przepięknie pachnie i naprawdę obłędnie smakuje. W przeciwieństwie do większości przepisów na keks, ten nie zawiera proszku do pieczenia ani żadnych dodatkowych spulchniaczy. W moim domu to obowiązkowe ciasto na Nowy Rok. Taka wielopokoleniowa tradycja :-) Czy pyszny keks zagości i u Was? Bardzo polecam nie tylko na święta!

Składniki na 2 małe podłużne foremki:

400 g mąki
250 g cukru
250 g masła
8 jajek
2 łyżki cukru waniliowego
150 g suszonej lub wędzonej polskiej śliwki węgierki
100 g orzechów laskowych
100 g suszonych fig
100 g suszonej moreli
100 g migdałów bez skórki
100 g drobnych rodzynek
100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny
100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
50 g suszonej żurawiny
masło do posmarowania foremek

Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki foremek posmarować masłem.  

Przygotować duży garnek z dopasowaną do niego wielkością dużą metalową miską (u mnie miska o średnicy 28 cm). Miska musi dokładnie przylegać do garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody (ja wlewam 500 ml), zagotować. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić całe jajka. Ubijać jajka mikserem na najwyższych obrotach. Masa stopniowo zacznie gęstnieć, aż stanie się jasna, puszysta o konsystencji gęstej śmietany.  Trwa to zwykle kilkanaście minut. Następnie należy naczynie z masą zdjąć z ognia, miskę wstawić do zimnej wody i dalej miksować, aż masa ostygnie. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić.

Do przestudzonej masy jajecznej stopniowo dodawać przesianą mąkę bardzo delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać do masy jajecznej rozpuszczone masło, cały czas mieszając. Dodać bakalie. Całość bardzo delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec około 45 - 50 minut, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek nie będzie oblepiony ciastem a wierzch ładnie się przyrumieni. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić, można przykryć ciasto folią aluminiową. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z formy, położyć na boku do całkowitego ostygnięcia.

Keks można dość długo przechowywać zawinięty w papier do pieczenia by nie wysechł. Można go również zamrozić, co często czynię. Potem wystarczy wyjąć go wieczorem z zamrażarki. Rano z przyjemnością będzie można zjeść kawałek tego pysznego ciasta :-)

Smacznego! :-)

 


__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Christmas Fruit Cake - angielskie ciasto świąteczne

Daktylowe ciasto świąteczne (bez glutenu, cukru i laktozy)

14 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda, taki naładowany bakaliami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam.Jest przepyszny.Trzeba mieć bardzo silną wolę żeby nie sięgnąć po kolejne kawałki. Polecam!!! EN

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam czy ten keks jest wilgotny ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki. Jednak zapytam o wielkość foremek z przepisu;)
    Chcę upiec a mam wąskie ale długie foremki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To typowe foremki keksówki czyli takie nieduże wielkości chleba razowego :)

      Usuń
  5. Czy nie trzeba proszku do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy make mieszamy z jajkami I cukrem mikserem? Wymieszalam mikserem, w smaku bardzo dobry ale strasznie niski. Ciezko byloby wymieszac Nie mikserem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wyszło niskie bo został użyty mikser który zniszczył wszystkie bąbelki powietrza.. Trzeba mieszać stopniowo łopatką lub dużą łyżką. Zapewniam że można.

      Usuń
  7. Nie wytrzymałam z ciekawością do Wigilii... Pycha! Chyba najlepszy keks jaki miałam okazję spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy piec z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj