Mocno miętowe, orzeźwiające, ekspresowe w przygotowaniu i można je jeść od razu po wyjęciu z zamrażarki. Zero chemii i barwników, które ma większość kupnych miętowych lodów. Oczywiście lody robi się bez użycia jajek a maszyna do lodów jest naprawdę zbędna. U nas to letni 'must have' :-) Skusicie się? Polecam!
Składniki na ok. 900 ml lodów:
400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego
400 g schłodzonej śmietany 36%
150 g cukru pudru
70 g świeżej mięty ( 2 - 3 duże doniczki)*
2 - 3 łyżeczki ekstraktu miętowego**
oraz:
oraz:
80 g gorzkiej czekolady najlepiej w formie płatków lub kropelek***
* Mięty różnią się intensywnością zapachu. Koniecznie należy powąchać miętę przed zakupem i wybrać taką która ma naprawdę wyrazisty aromat.
** Dobre i niedrogie są naturalne miętowe krople Herbapolu. Zero chemii i przepiękny miętowy aromat.
*** Można również pokroić na bardzo małe kawałki tabliczkę gorzkiej czekolady
Listki mięty wrzucić do blendera, wlać schłodzone mleko skondensowane i miksować, aż powstanie gładka, jednolita masa.
W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać miętowe mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Dodać ekstrakt miętowy. Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste.
Przelać spienioną masę do pojemnika na lody, zamknąć i wstawić do zamrażarki. Po około 3 godzinach, masa zgęstnieje, wtedy należy dodać do niej kawałki czekolady i wymieszać. Zamrozić.
Czekoladę w przepisie można oczywiście pominąć, wtedy należy po prostu wstawić masę lodową do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Czekoladę w przepisie można oczywiście pominąć, wtedy należy po prostu wstawić masę lodową do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego! :-)
Lody wyglądają cudownie :) Przepiękne zdjęcia, zazdroszczę :) i ubolewam, że u mnie nie ma tyle dobrego światła w domu :( Lody koniecznie spróbuję, hoduje miętę od kilku miesięcy i jest ogromna ;) Pozdrowienia! www.mojegotowanieiblogowanie.pl
OdpowiedzUsuńjejku uwielbiam lody miętowe! w sumie wszystko co jest miętowe uwielbiam ;) muszę koniecznie ich spróbować i będę mieć zawsze pod ręką swój przysmak, bo te ze sklepu faktycznie bez smaku i sama chemia, nawet szkoda gadać :D Pozdrowienia http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńCzy można śmietanę 36 % zastąpić śmietanką 30%?
OdpowiedzUsuńRaczej nie. Większa zawartość tłuszczu w śmietanie niweluje powstawanie w lodach kryształów. Każdy procent ma znaczenie.
UsuńDziękuję za odpowiedź !
Usuń:)
ogółem domowych lodów nie robię, bo mam do nich pecha. Zawsze wychodzą mi skamieliny :(
OdpowiedzUsuńKażde ekspresowe lody z bloga wyjdą Ci kremowe i pyszne prosto z lodowki. Spróbuj :)
Usuńcudowne lody! a mięta ma wspaniały smak w słodkościach :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Podobają mi się takie ekspresowe lody!
OdpowiedzUsuńMoje naj, naj.. :). Wszystkie inne zawsze są poniżej na liście ulubionych, więc, dziękując Ci serdecznie Aniu, zabieram przepis :).
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje ulubione lody. Ależ apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne! Muszę koniecznie takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać listki mięty zebranej z łąki. Mam takiej bardzo dużo bo mieszkam pod lasem a z dala od drogi. Więc mięta nie jest zanieczyszczona.
OdpowiedzUsuńOczywiście że można :) Sama często dodaję mięte z ogródka. Ważne by ją zważyć, musi być dokładnie tyle gram ile w przepisie inaczej kolor i smak lodów nie będzie intensywny.
UsuńCzekolada z mięta cóż za smakowite połączenie.Mniam, mniam...
OdpowiedzUsuńZrobione. Smakują super, ale niestety kolor wyszedł mi zupełnie inny, bardziej brązowy. A już miałam nadzieję na znalezienie dobrego przepisu na lody miętowe... szczególnie po zrobieniu lodów bazyliowych wg twojego przepisu, które były boskie i tak pięknie zielone.
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od gatunku mięty. Niektóre mięty nie dają pięknego zielonego koloru pomimo mocnego aromatu.
UsuńA krople z herbapolu gdzie kupiłaś?
OdpowiedzUsuńPowinny być w większości aptek.
Usuń