piątek, 6 maja 2016

Ciasto czekoladowo-bananowe Fit (wegańskie, bez glutenu, laktozy i cukru)


Mocno czekoladowe, bardzo sycące ciasto z samych zdrowych składników. Czysta przyjemność bez wyrzutów sumienia :-) Bez jajek, laktozy, cukru, 100 % wegańskie, bezglutenowe i bardzo smaczne! Dodam jeszcze, że robi się je naprawdę szybko i prosto. Ciasto ładnie się kroi, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Kto się skusi? Bardzo polecam!


Składniki:

500 g bardzo dojrzałych bananów bez skórki (zwykle jest to 900 g bananów ze skórką)
150 g suszonych daktyli
200 g mąki ryżowej
50 g ciemnego kakao
120 ml oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron
100 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (najlepiej 70%)
60 g drobnych rodzynek
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1  i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

oraz:

wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta i wysypania boków foremki
olej do posmarowania boków foremki

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia.

Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem, daktylami i sokiem z cytryny na gładką masę. Podłużną foremkę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boczki posmarować olejem i posypać wiórkami kokosowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C.

Masę bananową przelać do miski. Stopniowo wsypywać suche składniki mieszając dokładnie masę dużą łyżką lub szpatułką. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i dodać do masy. Dodać rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch. Wierzch ciasta posypać obficie wiórkami kokosowymi. Piec około 50 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, lekko ostudzić, następnie wyjąć ciasto z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!  :-)



__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Ciasto-marchewkowo-kokosowe (bez glutenu)
Ciasto marchewkowo-kokosowe (bez glutenu)

Zdrowe brownie (bez glutenu, cukru i laktozy)
Zdrowe brownie (bez glutenu, cukru i laktozy)

Zdrowa szarlotka (bez glutenu, laktozy i cukru)

21 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie !! Czy myślisz, że po zamienieniu kakao na karob może wyjść równie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam ale myślę że wyjdzie :)

      Usuń
  2. Ciasto wygląda rewelacyjnie, świetna struktura! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłaś mnie tym ciastem, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sprawdzony trik - banany i daktyle zblandowalam razem na gładka masę ;) przyspiesza proces miksowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy cisto ma być konsystencji płynnej czy bardziej stałej? Właśnie wstawiłam do pieca i obawiam się ze będzie kamień, bo po wyrobieniu wyszła ładnie odzielajaca się od miski masa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dość geste. 50 - 55minutach powinien być suchy patyczek.

      Usuń
  6. Czy mogę użyć mąki kokosowej zamiast ryzowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. Każda mąka ma inną chłonność płynów a kokosowa szczególnie więc trudno powiedzieć.

      Usuń
  7. Czy moge pominac kakao i dac 50g maki wiecej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, bo tekstura ciasta ulegnie zmianie.

      Usuń
  8. mogę zastąpić mąkę ryżową mąką bezglutenową typową na biszkopt lub mixem mąk bezglutenowych?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za możliwość skorzystania z przepisów, serdecznie pozdrawiam Maria

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto jest REWELACYJNE! Nieco zmodyfikowałam przepis - zamiast mąki ryżowej dałam kokosową i trochę wody z moczenia daktyli, a zamiast samych daktyli - zmieszałam je pół na pół z morelami suszonymi. Ciasto wyszło trochę bardziej wilgotne niż na zdjęciu (a to pewnie przez dodatkową wodę), dokładnie takie jak lubię. Polecam serdecznie. Niebo w gębie :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie. Jak ustawić piekarnik? Termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie czyli klasycznie góra i dół.

      Usuń
  12. wlasnie pozeram to ciasto, jeszcze gorace!! jest rewelacyjne!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Skopiowany przepis z kosmetycznymi zmianami bez podania źródła:
    http://xn--jastrzbek-gdb.pl/a/uwmv,przepis-na-przepyszne-ciasto-czekoladowo-bananowe

    OdpowiedzUsuń

Drukuj