piątek, 6 maja 2016

Ciasto czekoladowo-bananowe Fit (wegańskie, bez glutenu, laktozy i cukru)


Mocno czekoladowe, bardzo sycące ciasto z samych zdrowych składników. Czysta przyjemność bez wyrzutów sumienia :-) Bez jajek, laktozy, cukru, 100 % wegańskie, bezglutenowe i bardzo smaczne! Dodam jeszcze, że robi się je naprawdę szybko i prosto. Ciasto ładnie się kroi, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Kto się skusi? Bardzo polecam!


Składniki:

500 g bardzo dojrzałych bananów bez skórki (zwykle jest to 900 g bananów ze skórką)
150 g suszonych daktyli
200 g mąki ryżowej
50 g ciemnego kakao
120 ml oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron
100 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (najlepiej 70%)
60 g drobnych rodzynek
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1  i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

oraz:

wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta i wysypania boków foremki
olej do posmarowania boków foremki

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia.

Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem, daktylami i sokiem z cytryny na gładką masę. Podłużną foremkę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boczki posmarować olejem i posypać wiórkami kokosowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C.

Masę bananową przelać do miski. Stopniowo wsypywać suche składniki mieszając dokładnie masę dużą łyżką lub szpatułką. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i dodać do masy. Dodać rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch. Wierzch ciasta posypać obficie wiórkami kokosowymi. Piec około 50 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, lekko ostudzić, następnie wyjąć ciasto z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!  :-)



__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Ciasto-marchewkowo-kokosowe (bez glutenu)
Ciasto marchewkowo-kokosowe (bez glutenu)

Zdrowe brownie (bez glutenu, cukru i laktozy)
Zdrowe brownie (bez glutenu, cukru i laktozy)

Zdrowa szarlotka (bez glutenu, laktozy i cukru)

24 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie !! Czy myślisz, że po zamienieniu kakao na karob może wyjść równie dobre?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda rewelacyjnie, świetna struktura! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłaś mnie tym ciastem, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sprawdzony trik - banany i daktyle zblandowalam razem na gładka masę ;) przyspiesza proces miksowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy cisto ma być konsystencji płynnej czy bardziej stałej? Właśnie wstawiłam do pieca i obawiam się ze będzie kamień, bo po wyrobieniu wyszła ładnie odzielajaca się od miski masa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dość geste. 50 - 55minutach powinien być suchy patyczek.

      Usuń
  6. Czy mogę użyć mąki kokosowej zamiast ryzowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. Każda mąka ma inną chłonność płynów a kokosowa szczególnie więc trudno powiedzieć.

      Usuń
  7. Czy moge pominac kakao i dac 50g maki wiecej??

    OdpowiedzUsuń
  8. mogę zastąpić mąkę ryżową mąką bezglutenową typową na biszkopt lub mixem mąk bezglutenowych?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za możliwość skorzystania z przepisów, serdecznie pozdrawiam Maria

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto jest REWELACYJNE! Nieco zmodyfikowałam przepis - zamiast mąki ryżowej dałam kokosową i trochę wody z moczenia daktyli, a zamiast samych daktyli - zmieszałam je pół na pół z morelami suszonymi. Ciasto wyszło trochę bardziej wilgotne niż na zdjęciu (a to pewnie przez dodatkową wodę), dokładnie takie jak lubię. Polecam serdecznie. Niebo w gębie :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie. Jak ustawić piekarnik? Termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie czyli klasycznie góra i dół.

      Usuń
  12. wlasnie pozeram to ciasto, jeszcze gorace!! jest rewelacyjne!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Skopiowany przepis z kosmetycznymi zmianami bez podania źródła:
    http://xn--jastrzbek-gdb.pl/a/uwmv,przepis-na-przepyszne-ciasto-czekoladowo-bananowe

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyszło pyszne nawet bez dodatku czekolady, kakao wystarczyło.Mocno słodkie przez banany i daktyle. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto jest przepyszne. Idealne dla wielbicieli czekoladowuch ciast. Bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto mega. Dzięki Moniś za przepis.😘😘😘

    OdpowiedzUsuń

Drukuj